petek, 25. april 2008

Cerkev Sv. Ane na Ljubelju

Cerkev Sv. Ane je že zelo stara, pred nekaj leti so obnovili streho zvonika ter nekaj notranjosti. Nekajkrat na leto je v njej maša, vsakokrat pa se najdeva dva, ki tvegava vzpon v zvonik. Ta cerkev ima po moje najslabše urejen zvonik v celi Sloveniji. V zvoniku sta dva železna zvonova, ki sta tudi v zelo slabem stanju. Spodaj si lahko ogledate nekaj slik.

Foto: Luka Narat










V zvonik se vstopa s kora po majhni lestvi skozi ozko luknjo kjer si ponavadi zelo umazan. Ampak prej se ti mora še posrečiti, da odkleneš vrata, ki vodijo na kor ker se ključavnica zatika.





Ko pridete skozi ozko luknjo se morate najprej navaditi na temo ker ni oken in luči. Potem je treba čez celo podstrešje vendar pa je tukaj problem. Treba je paziti na tramove, ki so zelo nizki zato je treba hoditi sklonjen.






Potem, ko se izognete tramovom pa sledi vzpon po prav posebni lestvi. Poleg tega, da je stara in da se klini upogibajo, so klini malo več kot pol metra narazen. Potem si lahko predstavljate, da po takšni lestvi ni lahko splezati. Že nekaj časa prosimo za novo lestev, ker so pri tej klini zelo trhli in ne vemo koliko časa bodo še zdržali.






Na slikah spodaj sta oba zvonova. Vrv s katero se zvoni pelje direktno v zakristijo kjer se tudi lahko zvoni, ampak problem je če zvoniš spodaj ne veš koliko zagona ima zvon in lahko s kembeljnom udariš v steno.






Spodaj lahko vidite obadva jarma in pa kembelj pri malem zvonu. Kot lahko vidite je kembelj v zelo slabem stanju, ker se ga lahko obrača v vse smeri kar pa ni v redu. Podobno je tudi s kembeljnom pri velikem zvonu.






Takole zgleda oder na katerem moraš stati, da dosežeš kembelj. Večina desk se že maje in niso primerne, da kdo stoji na njih.





Takole to je bilo nekaj slik. Kot ste lahko videli je cela cerkev v slabem stanju. Upamo pa lahko, da se ji obetajo boljši časi, da bo varno hoditi v zvonik, in pa da bi dodali še kakšen zvon, da bi lahko izvajali več melodij.

Ni komentarjev: